Consumul citricelor este recomandat, în general, tuturor persoanelor: copiilor, adulților, vârstnicilor, femeilor însărcinate. Cantitatea ideală pentru un aport echilibrat de vitamina C și minerale este de 2-3 citrice de mărime medie pe zi, consumate ca atare sau sub formă de suc.

Acidul folic și potasiul din componența lor reduc colesterolul rău și au proprietăți antiinflamatoare. Pe de altă parte, excesul de citrice produce carențe de calciu în organism, balonări și alte tulburări digestive (diaree, greață, vomă, arsuri gastrice), dureri de cap, insomnie și degradarea smalțului dinților.

Atenție!

Evită să mănânci coaja citricelor. De asemenea, pune-le 20 de minute în apă în care ai adăugat o linguriță de bicarbonat și 3-4 linguri oțet de mere la fiecare 200 ml de apă. Scoate fructele și spală-le sub un jet de apă rece.

Sărace în calorii

Portocalele, grepfrutul, mandarinele și lămâile sunt citricele cu cel mai ridicat conținut de vitamina C. Această vitamină ajută la arderea grăsimilor și crește imunitatea organismului în fața virusurilor și bacteriilor. În același timp, citricele au un număr redus de calorii, conținând, în schimb, multă apă, ceea ce contribuie la eliminarea toxinelor, precum și a apei din organism. Dieta cu citrice trebuie să fie însoțită de un regim alimentar variat, sărac în grăsimi sau în alimente bogate caloric, cum sunt dulciurile.

Info

Dieta cu citrice nu trebuie urmată mai mult de o săptămână.

Exemplu de meniu pentru o săptămână

Luni

Mic dejun: ½ grepfrut, 1 ou fiert, 1 felie pâine neagră prăjită;

Gustare: 1 portocală;

Prânz: piept de pui la grătar cu salată de varză;

Gustare: 1 iaurt mic, degresat;

Cină: ½ grepfrut cu ton în suc propriu.

Marți

Mic dejun: 1 pahar apă cu lămâie, 2 felii brânză degresată, 1 ardei, 1 felie pâine integrală prăjită;

Gustare: 1 mână nuci;

Prânz: pește cu legume la cuptor;

Gustare: 1 portocală;

Cină: ciorbă de legume.

Miercuri

Mic dejun: 1 portocală, 1 ou fiert, 1 iaurt mic degresat, 1 felie pâine neagră prăjită;

Gustare: 2-3 pătrățele ciocolată neagră;

Prânz: pulpă de curcan cu rădăcinoase coapte;

Gustare: 1 grepfrut;

Cină: fasole verde cu usturoi.

Joi

Mic dejun: 1 pahar suc proaspăt de portocale, 1 ou fiert, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine neagră prăjită;

Gustare: 6-7 migdale crude;

Prânz: salată grecească cu brânză degresată;

Gustare: 1 iaurt mic degresat;

Cină: supă de legume, 1 grepfrut.

Vineri

Mic dejun: 1 pahar apă cu lămâie, 2 felii șuncă slabă de curcan, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine integrală prăjită;

Gustare: ½ grepfrut;

Prânz: salată de ton în suc propriu cu legume;

Gustare: ½ grepfrut;

Cină: pulpe de pui cu rădăcinoase la cuptor.

Sâmbătă

Mic dejun: omletă din 2 ouă, fără ulei, 1 portocală, 1 felie pâine neagră prăjită;

Gustare: 1 portocală;

Prânz: ciorbă de legume;

Gustare: 2-3 pătrățele ciocolată neagră;

Cină: salată de crudități.

Duminică

Mic dejun: 1 pahar suc proaspăt de portocale, 1 ou fiert, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine neagră prăjită;

Gustare: ½ grepfrut;

Prânz: pește la grătar cu lămâie;

Gustare:½ grepfrut;

Cină: 2 felii brânză degresată, 2 felii șuncă de curcan slabă, 1 ardei.

Sfatul specialistului

Dr. Mihaela Doruc, medic specialist medicină de familie, Spitalul Sanador, București

În anumite cazuri, citricele prezintă și contraindicații. Astfel, persoanele care urmează tratament cu betablocante (medicamente indicate în cazul bolilor de inimă) și persoanele afectate de boli renale, trebuie să le consume cu moderație, deoarece pot determina o creștere a nivelului de potasiu în sânge.

Consumul lor trebuie redus și la persoanele afectate de reumatism, deoarece aciditatea sucului poate accentua simptomele artritei. De asemenea, citricele sunt contraindicate persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, întrucât pot înrăutăți simptomele de arsuri la stomac și regurgitație.

admin

leave a comment

Create Account



Log In Your Account