Japonezii recomandă tehnica tabata pentru a te remodela

Japonezii recomandă tehnica tabata pentru a te remodela

Un corp frumos și sănătos are nevoie de mișcare constantă, asta este clar. În 1996 Izumi Tabata, doctor și cercetător japonez concepea o tehnică de antrenament care avea la bază lucrul pe intervale de intensitate de numai 4 minute. Astfel, pentru a avea rezultate frumoase doctorul japonez a ajuns la concluzia că trebuie să te antrenezi 20 de secunde și apoi să îi oferi organismului o pauză de 10 secunde, repetând această schemă de 8 ori.

Îmbunătățirea stilului de viață practicând această metodă vine din faptul că te ajută să îți mărești capacitatea aerobă maximală datorită ratei maxime a consumului de oxigen.

Creierul are nevoie de oxigen și de o circulație sangvină corespunzătoare pentru a putea transporta nutrimenții către toate celulele organismului.

Mai eficient decât alergatul pe bandă

 

Doar 20 de minute pe zi, executate corect și vei obține rezultatele maxime dorite fără a mai alerga pe bandă.

Deși acest tip de antrenament a fost conceput mai ales pentru a-i ajuta pe atleți să își mărească performanțele, asta nu înseamnă că nu o poți folosi chiar și tu pentru a contribui astfel la starea ta de sănătate și pentru a obține un fizic de invidiat.

Dacă îți dorești o scădere rapidă în greutate, o îmbunătățire a condiției fizice fără a scădea masa musculară sau pur și simplu vei să te menții sănătos și în formă, atunci tabata este pentru tine.

Efectuat corect, acest tip de antrenament te va ajuta să intensifici arderile metabolice chiar și după antrenament, aspect care favorizează pierderea țesutului adipos.

 

Ce contraindicații are tabata?

Ține cont de faptul că dacă nu ai făcut sport în ultima vreme trebuie să o iei treptat. Recomandat ar fi ca inițial să faci puțin cardio precum alergare sau dans pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu mișcare.

Chiar și pentru practicanții de fitness această metodă poate fi destul de obositoare inițial, mai ales pentru tine dacă nu i fost obișnuit să lucrezi cu intervale de timp.
Ai grijă la accidentări deoarece acestea pot să apară oricând, mai ales dacă nu treci prin erioada de încălzire corespunzătoare.

Această formă de antrenament poate deveni monotonă pentru tine, mai ales că trebuie să execuți același exercițiu pentru 4 minute intensiv, astfel că la un moment dat este posibil să vrei altceva.

Ce mișcări conține antrenamentul intensiv

Așa cum am menționat mai sus trebuie să faci mișcare 2o de secunde urmate apoi de 10 secude de pauză. Deși pare banal și extrem de ușor nu este întocmai.

Acest circuit trebuie să se repete de 4 ori, având 8 exerciții de efectuat. Iată un exemplu de plan de antrenament mai jos:

1- stai cu mâinile pe lângă corp și picioarele apropiate și apoi apoi aleargă pe loc ridicând genunchii cât mai sus 20 de secunde

2- din pozitia de plank adu-ți picioarele în dreptul pieptului printr-o săritură urmând ca apoi să revii în poziția de plank

3- stai drept cu picioarele ușor depărtate și sari în partea dreaptă aducând piciorul stâng în spate și apoi execută aceiași mișcare pe partea stângă

4- din poziția de plank execută cu săritură pentru a depărta picioarele și apoi revino la poziția inițială

5- stând în picioare sari pentru a aduce genunchii la nivelul pieptului alternativ

6- revenind la plank, adu fiecare picior în dreptul pieptului cât de repede poți

7- din poziția de genuflexiune sari cât de sus poți având grijă ca la aterizare să revii în poziția inițială

8- alternează poziția de flotare cu cea de genuflexiune prin intermediul unei sărituri.

 

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account