Hormon eliberat în corpul femeii, estrogenul reglează ciclul menstrual, iar în perioada adolescenței influențează dezvoltarea sânilor și apariția părului în zona pubiană și a suprabrațului. Sistemul endocrin joacă un rol important în producerea acestui hormon care controlează menstruația până la menopauză.

Conțin fitoestrogeni legumele și leguminoasele (linte, morcovi, fasole, sparanghel), fructele (rodia, fructele de pădure, stugurii), unele tipuri de cereale (ovăz, orz, germeni de grâu), soia, nucile și semințele.

Îți redau echilibrul hormonal

Fitoestrogenii imită estrogenul, întrucât au o structură asemănătoare. Când pătrund în organism, receptorii îi percep ca pe hormoni estrogeni. Totuși, față de hormonii produși de corp, fitoestrogenii nu se leagă ferm la receptorii de estrogen și au un efect mai slab.

Unul dintre efectele benefice ale fitoestrogenilor este că susține echilibrul hormonal pe măsură ce te apropii de menopauză. În timpul perimenopauze, acea perioadă care face trecerea de la etapa fertilă la menopauză, nivelul de hormoni din corp începe să aibă fluctuații și să provoace apariția simptomelor menopauzei:

– bufeuri,

– sensibilitate mamară,

– reducerea apetitului sexual,

– oboseală,

– menstruații neregulate,

– stări de spirit schimbătoare.

Fitoestrogenii oferă o alternativă la estrogenul sintetic folosit în terapia hormonală de substituție și reduc intensitatea bufeurilor.

Previn osteoporoza și acneea

Nivelul scăzut de estrogen după instalarea menopauzei îți poate afecta sănătatea oaselor și poate conduce la apariția osteoporozei. Un alt efect este pierderea vitalității.

Apariția acneei este cauzată de o creștere a nivelului de hormon androgeni. Datorită faptului că mențin echilibrul hormonal, fitoestrogenii combat și neplăcuta acnee.

 

Te protejează de cancerul mamar și bolile cardiace

Potrivit unui studiu, consumul de soia reduce riscul de cancer la sân. Soia se numără printre alimentele bogate în fitoestrogeni. Un alt studiu a arătat că fitoestrogenii previn afecțiunile circulatorii și îmbunătățesc sănătatea inimii la femeile aflate la premenopauză.

 

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account