Anemia este o afcețiune în care sângele are o capacitate redusă de absorbție a oxigenului și de transportare a acestuia prin corp sub formă de hemoglobină.

În 90 dintre cazuri anemia este rezultatul unei deficiențe de fier, de obicei, cauzată de perioade dificile, prelungite, sau de sângerări ce provin din ulcere, hemoroizi sau afecțiuni ale gingiilor.

Multe femei aflate la vârsta la care pot avea copii au un deficit de fier, în vreme ce o dietă proastă, deficiențele de acid folic și vitamina B12, leucemia și thalassemia pot fi uneori cauza anemiei.

Vegetarienii și femeile însărcinate sunt vulnerabili la această afecțiune. O îmbătrânire a dietei este aproape întotdeauna soluția.

Alimentele care combat anemia

Este bine să consumi alimente bogate în vitamina C, împreună cu cele care conțin fier pentru a îmbunătăți absorbția. Supa de urzici și frunzele de păpădie adăugate la salate reprezintă o modalitate foarte eficientă de a obține mai mult fier.

Ambele plante pot fi folosite pentru ceai, adăugând o linguriță de frunze tăiate, la o cană de apă fierbinte.

De asemenea, mănâncă carne pentru vitamina B12, legume, melasă, fructe uscate, sos de tomate, extracte de drojdie și drojdie de bere pentru fier și acid folic. Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului.

Pentru vegetarieni, un fel de mâncare vegetală cu un adaos de curry, este o sursă excelentă de fier care se absoarbe extreme de bine.

Suplimente pentru recuperare

În cazurile grave de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele vor avea un rol esențial în recuperarea organismului.

Mănâncă mai des pătrunjel, deoarece este bogat în fier. Ierburile amare, cum ar fi gențiana, îmbunătățesc digestia și absorbția mineralelor.

Atenție!

După aflarea tipului şi a cauzelor anemiei, medicul poate indica tratamentul corespunzător. În cele mai multe din cazuri, el recomandă suplimentele pe bază de fier, dar şi un regim alimentar adecvat.

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account