Cât de mult influențează apetitul culorile alimentelor

Cât de mult influențează apetitul culorile alimentelor

Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roșii și spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roșie în detrimentul celei verzi. De unde această atracție instinctivă?
Oamenii de știință au rugat mai mulți voluntari să aleagă între legume de culoarea roșie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roșie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine și de energie.
Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimente sărace în substanțe nutritive.
Albastrul, ocolit de cei mai mulți
Totuși, verdele nu este cea mai neatractivă nuanță, când vine vorba de hrană, ci albastrul. Se pare că omul a dezvoltat un instinct primar din a se feri de produsele albastre (cum ar fi murele), pe care, din cele mai vechi timpuri, le-a catalogat ca fiind periculoase, otrăvitoare.
Cele negre, deși nu sunt atractive, te protejează de boli

Un aspect despre care s-a vorbit foarte puțin raportat la valoarea sa este faptul că alimentele negre sunt cea mai bună sursă de antioxidanți, tocmai pentru că au culoarea negră, care este dată de cantitatea mare de antocianine.

Chiar dacă nu sunt tocmai foarte atrăgătoare să le observi în farfurie, alimentele negre te apără de boli grave. Sunt indicate în curele de slăbire, deoarece ajută la eliminarea mai rapidă și facilă a toxinelor, întărind în același timp sistemul imunitar.

Cu cât îi vei furniza o doză mai mare de antioxidanți organismului tău cu atât mai ferit va fi de acțiunea negativă a radicalilor liberi, ameliorând în același timp inflamațiile przente în organism.

Orezul negru este o variantă mult mai sănătoasă a orezului alb, deoarece combate inflamațiile. Printre motivele pentru care ar trebui să consumi mai des orez negru se regăsește puterea mare de protecție mai ales împotriva îmbătrânirii premature.

Nici strugurii negri nu sunt de evitat sau murele ori curmalele negre.

Verdele, asociat cu un gust fad
În general, alimentele roșii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.
Deși în timpul procesului de gătire, fructele, legumele și carnea își schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanța roșie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roșu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea așteptări false și altera percepția asupra preparatelor alimentare.

 

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account