Cum alegi și gătești corect pastele

Sos în funcție de forma lor

Sunt 3 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi pastele: mărimea, forma și textura. Pastele mai mici, cum sunt tăițeii, sunt perfecte pentru supe și ciorbe, în timp ce macaroanele sau pastele scoici sunt recomandate pentru salate.

Pastele cu striații, cum sunt penelle ori ditalini, se potrivesc cu sosuri mai grase, cum sunt cele care conțin smântână, ulei de măsline sau brânză topită, în timp ce pastele lungi sau fine, de exemplu farfallele, spaghetele ori tagliatellele, sunt bune cu sos de roșii sau cu sos ragu.
Trucuri pentru paste perfecte

În primul rând, adaugă sare în apa în care fierb pastele. Nu te zgârci cu cantitatea adăugată, ci, dimpotrivă, apa trebuie să fie foarte sărată înainte să pui pastele. Acestea nu se sărează după ce au fiert, deoarece nu vor mai avea un gust la fel de bun. Evită să pui ulei în apă.

Chiar dacă va preveni lipirea pastelor, nici sosul nu se va prinde de ele. O altă greșeală des întâlnită la prepararea pastelor este folosirea unei cantități insuficiente de apă. De regulă, la 450 g de paste se folosesc 5 litri și jumătate de apă și se fierb într-o oală cât mai încăpătoare, deoarece acestea se umflă în timpul preparării.

Citește și: Ce să ai în vedere când cumperi paste
Prepară-le al dente

Cum îți dai seama că pastele sunt gata? Cel mai bine este să le guști. Chiar dacă pe ambalaj scrie timpul recomandat de preparare, în funcție de făina din care sunt preparate, dar și de temperatura de fierbere, timpul de gătire poate fi mai lung. Scoate din apă o pastă și las-o să se răcorească înainte să o încerci.

Pastele fierte trebuie să fie ușor tari, dar pot fi mestecate cu ușurință. Italienii le numesc al dente, adică nu sunt fierte în exces. Pastele din grâu dur au nevoie de un timp mai îndelungat de fierbere și au o textură mai gumoasă când sunt gata. Nu spăla pastele cu apă rece după ce le-ai scurs, deoarece vei îndepărta și amidonul care permite lipirea sosului de paste. Singura excepție de la regulă o fac pastele folosite pentru salate.

Paste de casă

Din doar 3 ingrediente, poți prepara acasă cele mai bune paste. Le poți fierbe imediat după ce sunt gata sau le poți usca și depozita în pungi din hârtie.

Ai nevoie de

300 g făină din grâu dur sau de tip 650
3 ouă mari
1 praf de sare

Pui făina, amestecată cu un praf de sare, pe masă, faci o adâncitură în mijloc și adaugi ouăle. Le bați cu o furculiță ca pentru omletă, apoi începi să adaugi, treptat, făina de pe margini peste ele. Frămânți 15-20 de minute, până când se omogenizează, iar aluatul este ferm. Îl înfășori în folie și-l dai la frigider, o oră. Presari făină pe suprafața de lucru și întinzi aluatul cu sucitorul până obții o fâșie foarte subțire. Pentru a porționa pastele poți folosi o mașină specială pentru paste sau le poți tăia cu un cuțit bine ascuțit. Le amesteci cu puțină făină pentru a nu se lipi unele de altele. Din acest aluat se pot face și foi de lasagna.
Sfat

Alege pastele integrale pentru că sunt mai nutritive și mai bune pentru digestie.

Original Article

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account