Ai intoleranță la gluten? Iată ce alimente trebuie să eviți

Boala celiacă este o afecțiune a intestinului declanșată de consumul alimentelor ce conțin gluten – un amestec de proteine din cereale. Disconfortul abdominal, balonarea, diareea sunt cauzate de digestia proastă a alimentelor la nivelul intestinului subțire și a colonului.
Uneori sunt semnalate dureri de stomac, dar de cele mai multe ori nu sunt intense. Pot să apară și alte simptome cum ar fi oboseala , depresia și durerile articulare.
De-a lungul timpului, pot apărea probleme mai grave de sănătate. Boala celiacă este diagnosticată greu, în urma unor controale repetate și analize specifice.
Se transmite ereditar
Persoanele care au o patologie autoimună – diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună, hepatită autoimună, psoriazis, poliartită reumatoidă sau orice altă boală autoimună – sunt predispuși să dezvolte boala celiacă. Există câteva boli genetice cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Turner și Sindromul Williams în care riscul de a dezvolta boala celiacă este între 8-12%.

Factorii de mediu, precum infecțiile virale sau bacteriene, pot declanșa diferite modificări la nivelul intestinului subțire în cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care conțin gluten declanșează apoi diferite reacții imune, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii.
Cum se tratează?
Nu există un tratament definitiv împotriva bolii celiace. Dieta fără gluten este eficientă împotriva acestei afecțiuni. Pentru a elimina complet simptomele, tratamentul trebuie respectat toată viața.
Printre alimentele sănătoase și care nu conțin gluten se numără: orezul, hrișca, lintea, porumbul, carnea proaspătă, peștele, nucile, produsele lactate.

Află AICI legătura dintre gluten și psoriazis!
Glutenul nu se găsește doar în cereale și făină, dar și într-o varietate de alimente preparate: mezelurile, cârnăciorii, brânză procesată, pateuri cu carne, supele conservate. Acesta mai poate fi ascuns în bere şi whisky, care sunt preparate din cereale.

Original Article

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account