Cercetătorii avertizează! Cum ne afectează sănătatea notificările pe care le primim pe telefonul mobil

O treime dintre notificările pe care le primim pe telefonul mobil ne afectează starea de spirit, este concluzia unei echipe de cercetători de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat efectele alertelor digitale pe un grup de 50 de participanți, timp de cinci săptămâni, informează The Telegraph.

Dintre cele peste jumătate de milion de notificări analizate, 32% le-au provocat emoții negative utilizatorilor care au devenit ostili, supărați, nervoși, speriați sau rușinați.

Alertele de sistem, cele care nu au legătură cu interacțiunea umană, cum ar fi update-uri generale ale telefonului sau anunțurile de disponibilitate ale unei rețele wi-fi, au influențat negativ dispoziția utilizatorilor, spun cercetătorii.

De asemenea, notificările legate de locul de muncă au avut un impact negativ asupra stării de spirit, în special când soseau mai multe deodată.

Pe de altă parte, utilizatorii se bucurau la primirea mesajelor de la prieteni care le creau sentimentul conectării la un grup social.

„Alertele digitale ne întrerup mereu activitățile, solicitându-ne atenția'', spune cercetătorul Eiman Kanjo.

„Rolul notificărilor este de a spori confortul vieții de zi cu zi, de aceea trebuie să înțelegem impactul pe care folosirea lor obsesivă îl are asupra stării noastre de bine'', a adăugat acesta.

„Cu siguranță, notificările îi fac pe oameni mai fericiți, dar atunci când primesc multe alerte care au legătură cu locul de muncă sau cu update-uri ale sistemului se produce efectul invers'', a subliniat cercetătorul.

Ca parte din studiu, cercetătorii au dezvoltat o aplicație, NotiMind, cu ajutorul căreia au colectat date despre alertele digitale primite pe telefon precum și despre efectele produse de acestea, potrivit informațiilor furnizate chiar de utilizatori.

Cercetătorii spun că, în viitor, va fi posibil să anticipăm starea de spirit a utilizatorilor de telefoane pe baza mesajelor primite. Notificările ar putea fi personalizate, astfel încât cei care nu sunt într-o dispoziție foarte bună să primească mai puține notificări de sistem și mai multe notificări din parte aplicațiilor de entertainment pentru a le ridica moralul.

Cercetătoarea Daria Kuss, psiholog la Centrul pentru cercetarea jocurilor video de la Universitatea Trent din Nottingham, a adăugat: ''Deși alertele sunt importante pentru utilizatorii de telefoane inteligente, numărul aplicațiilor care vor să ne atragă atenția a crescut în ultimii ani.''

Oamenii răspund repede, aproape instantaneu la notificări, ceea ce le transformă într-un factor perturbator. „Descoperirile noastre ar putea deschide drumul unor noi cercetări referitoare la conștientizarea emoțiilor în comunicarea mobilă și pe rețelele de socializare.''

Cercetarea a apărut în publicația ''IEEE Access''.

Original Article

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account