Aliați din farfurie contra aterosclerozei

Roșiile

Licopenul, compusul antioxidant care conferă roșiilor culoarea specifică, previne depunerea colesterolului pe pereții arterelor.

Numeroase studii au subliniat că un consum frecvent de roșii este asociat cu reducerea riscului de formare a plăcilor de aterom.

Un studiu finlandez care a monitorizat starea de sănătate a mai multor persoane a arătat că voluntarii care aveau un nivel crescut al licopenului în sânge au prezentat un risc de infarct mai mic cu 59%.

Este bine de știut că prepararea termică a roșiilor crește nivelul de licopen.

Nucile

Sursă de acizi grași Omega-3 și de antioxidanți, nucile sunt ideale pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

Grăsimile sănătoase din acest fruct asigură elasticitatea vaselor sangvine.

Rol cardioprotector are și vitamina E din nuci, care împiedică depunerea colesterolului pe artere.

Pentru prevenirea aterosclerozei, este indicat un consum de aproape 40 g de nuci pe zi.

Broccoli

Această legumă atât de mult lăudată pentru virtuțile nutriționale este de ajutor și pentru sănătatea arterelor. Grație vitaminei K conținute, broccoli poate preveni rigidizarea arterelor.

Potrivit unui studiu, femeile care consumă 5 porții de broccoli pe săptămână își reduc semnificativ riscul de mortalitate cauzat de o boală cardiovasculară. Broccoli mai conține vitamina C, B2, B5, B6, B9, E, precum și fosfor și potasiu. Pentru a beneficia de compușii din broccoli, prepară-l la aburi.

Uleiul de măsline

Acidul oleic, o grăsime mononesaturată din uleiul de măsline, are o acțiune pozitivă dovedită contra colesterolului și a stresului oxidativ (procesul de producere a radicalilor liberi, care este implicat și în producerea aterosclerozei). Consumul frecvent de ulei de măsline poate reduce cu până la 41% riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Merele

Pectina, un tip de fibră solubilă prezentă în mere, poate scădea nivelul colesterolului rău cu până 10% (la un consum de 3 pe zi). De asemenea, merele conțin și flavonoide, pigmenți vegetali cu valoare antioxidantă, care scad probabilitatea de apariție a aterosclerozei.

Portocalele

Vitamina C prezentă în citrice este un antioxidant puternic, prevenind ateroscleroza, dar și slăbirea vederii și cancerul. O cercetare din 2011 publicată în „Jurnalul american de nutriție clinică” a arătat că un consum zilnic de 2 pahare cu suc de portocale previne hipertensiunea și inflamația arterelor.

Rodiile

Un alt aliat important pentru sănătatea cardiovasculară sunt rodiile. Consumul frecvent al acestor fructe este asociat cu scăderea nivelului colesterolului rău, al tensiunii arteriale și cu îmbunătățirea circulației sangvine. Consumate ca atare sau sub formă de suc natural, rodiile previn pierderea elasticității arterelor.

Spanacul

Fibrele, potasiul și acidul folic din spanac sunt compuși care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la protejarea arterelor. Studiile au arătat că persoanele care consumă frecvent spanac sau alte vegetale verzi bogate în acid folic își reduc nivelul homocisteinei, o toxină celulară asociată cu apariția mai multor probleme de sănătate, printre care și ateroscleroza.

De reținut!

Dieta mediteraneeană, în cadrul căreia sunt privilegiate fructele, legumele, peștele și uleiul de măsline, este ideală pentru prevenirea aterosclerozei.

Asigură-te că mănânci zilnic 5 porții de legume și 2 de fructe.

Limitează consumul de carne roșie, de fast-food, de dulciuri.

Cerealele integrale ar trebui să le mănânci zilnic.

Lactatele degresate sunt o alternativă sănătoasă la cele cu grăsimi.

Știai că…

…deficitul de vitamina D este asociat cu prezența aterosclerozei, potrivit unui studiu?

Original Article

admin

leave a comment

Create AccountLog In Your Account